1/3

HET PROCES - Abattoir Fermé  

Abattoir Fermé bewerkt Franz Kafka’s meesterwerk HET PROCES (1925) tot een theaterproductie over (on)schuld, rechtsgang en boete.

"Als ‘Het Proces’ al een nachtmerrie is, is het er eentje waaruit je niet wilt ontwaken. Regisseur Stef Lernous en liefst dertien acteurs die vrijwel  stuk voor stuk de juiste, geflipte toon weten te vinden – vinden de perfecte mix tussen respect voor het bronmateriaal en de durf om er je eigen, unieke twist aan te geven. - ★★★★"

 

- De Morgen over Het Proces, 16 maart 2017.

Volledige recensie hier.

Op zijn dertigste verjaardag wordt bankbediende Jozef K. “gearresteerd” door twee lagere ambtenaren. Hij kan en mag zijn gewone leven voortzetten, maar in de wetenschap dat hij is aangeklaagd. Er zal een jarenlange procesvoering volgen – nooit rechtstreeks maar steeds indirect, via bemiddeling door ‘zaakwaarnemers’ en een advocaat. Overtuigd van zijn onschuld gaat Jozef K. de confrontatie met het rechtssysteem aan. Hij komt terecht in een absurde wereld waarin het recht en de rede lijken te wijken voor de macht en logica van een ondoorgrondelijke bureaucratie. Langzaamaan dringt ‘het proces’ door tot in alle facetten van Jozefs professionele en privéleven.

Nergens wordt duidelijk waarom Jozef is aangeklaagd, noch wie hem nu eigenlijk beschuldigt en nooit worden details van de aanklacht en de procesvoering prijsgegeven. Wel wordt duidelijk dat de rechtsgang een uiterst moeizaam proces is: Jozefs verzoekschriften worden bijvoorbeeld wel voorbereid, maar nooit door de rechtbank gelezen. Na verschillende vruchteloze pogingen om greep te krijgen op zijn proces, geeft Jozef K. uiteindelijk toe. Gewillig stemt hij ermee in dat op zijn 31e verjaardag een verschrikkelijk vonnis wordt uitgevoerd.

 

Abattoir Fermé verzamelt een grote cast voor wat toptheater belooft te worden, drie weken lang uitsluitend te zien in Mechelen! 

Tekst en regie: Stef Lernous, vrij naar Franz Kafka  Spel: Ruth Becquart, Pascal Buyse, Bob De Moor, David Dermez, Steve Geerts, Gert Jochems, Nona Buhrs, Anne Fé De Boer, Manon Nieuweboer, Kirsten Pieters, Chiel van Berkel, Tine Van den Wyngaert, Tania Van der Sanden. Muziek: Kreng Decor - en lichtontwerp: Stef Lernous & Sven Van Kuijk  Productie: Abattoir Ferme.  Coproducent: Op.Recht.Mechelen.  Partner: NONA Beeld: Stef Lernous  Locatie: NONA Speeldagen: DIN 14 t/m ZAT 18 MAART, DIN 21 t/m ZAT 25 MAART,  DIN 28 MAART t/m ZAT 1 APRIL 2017