top of page

BETOGING TEGEN DE DOOD 
 

KUURNE - De zevende editie van het kunstenfestival Can'art is gisterenavond geopend met de allereerste artistieke 'betoging tegen de dood'. Een vijftigtal betogers jouwden de dood uit. De mensen hebben al tegen van alles betoogd, maar nog nooit tegen de dood. Terwijl de angst voor de dood er bij iedereen diep zit', vertellen de organisatoren Pascal Buyse en Rilke Eyckermans. Het was Rilke's idee om tegen de dood te betogen. 'Toen mijn oma stierf aan kanker voelde ik mij door het afscheid enorm machteloos. De dood is iets dat iedereen raakt', zegt de jonge actrice.

Een vijftigtal betogers, allemaal verkleed, overwonnen hun angst voor de dood en betoogden voor het leven. De oproep van de organisatoren richtte zich voornamelijk naar de senioren, maar gisteren daagden alleen jongeren op. 'De senioren vonden de betoging iets te confronterend', zegt Pascal. 'Maar we zijn hoe dan ook in ons opzet geslaagd. Wij wilden vooral het thema 'dood' bespreekbaar maken en het publiek er laten over nadenken. Dat is ons aardig gelukt.'

Onder impuls van cultuurschepen Francis Benoit(CD&V) eindigde de betoging met het lied Leven na de dood van Freek de Jonge.

Ook morgen en zondag valt er nog van alles te beleven op het kunstenfestival Can'Art. Wie zin heeft in een mix van concerten, theater, beeldende kunst, poëzie, dans en performances moet de komende twee dagen op en rond het domein van Hoeve Vandewalle zijn. Het kunstenfestival is gratis.

bottom of page