top of page

zo 29 sep

|

Site Sabbe

VALSCHAARD

De bekendste roman van Stijn Streuvels; ‘De Vlaschaard’ is leidraad in deze ‘duistere cynische politieke komedie’.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
VALSCHAARD
VALSCHAARD

Tijd en locatie

29 sep 2019, 14:00

Site Sabbe, Leiemeersdreef, 8520 Kuurne, België

Over het evenement

nieuwe performance VALSCHAARD op SPLINTERS19 - ZATERDAG 29 SEPTEMBER - SITTE SABBE - KUURNE

De bekendste roman van Stijn Streuvels; ‘De Vlaschaard’ is leidraad in deze ‘duistere cynische politieke komedie’. Door de hoofdpersonages uit deze roman in een hedendaagse tijdscontext te plaatsen, meer dan 100 jaar na datum, blijkt anno 2019 de Westvlaamse identiteit - “nie zagen en klagen, voortdoen” - ten gronde niks veranderd. Ook in vorige eeuw dreven de angst voor het vreemde en verandering lijdzaamheid als papieren bootjes in de Vlaamse verzuurde beek. Met alle tragische gevolgen van dien.

Als inspiratie en uitgangspunt gebruiken Buyse en Gryson één van Stijn Streuvels bekendste romans; ‘De Vlaschaard’ (gepubliceerd in 1907). Het vader-zoon conflict is een verhaal van alle tijden dat hier door Streuvels meesterlijk wordt gebracht. De natuurbeschrijving en het psychologisch uittekenen van de hoofdpersonages maken De Vlaschaard tot een hoogtepunt in de Vlaamse en Europese letterkunde.

Net als vandaag dreven ook vorige eeuw de ontgoocheling, de angst voor het vreemde en verandering, lijdzaamheid als papieren bootjes in de Vlaamse verzuurde beek. Zoals vlasboer vader Vermeulen zijn enige zoon Louis in een vlaag van woede doodslaat, komen vandaag boze Vlamingen op straat om de Vlaamse tradities te verdedigen. Desnoods met geweld. De grote verandering zijn ook vandaag ineens ingetreden, ook vandaag zal de oude traditionele wereld verdwijnen en plaats moeten maken voor nieuwe wereld. Met alle tragische gevolgen van dien.

Van en met: Elke Gryson, Pascal Buyse

Met dank aan: K.A.K.

Deel dit evenement

bottom of page