top of page

Theater maken in co-creatie met Brusselse kinderen

SPEL JEU PLAY JUEGO 

Dit theaterproject, in co-creatie met Brusselse kinderen in de theaterateliers van BRONKS, focust zich op hoe “spelende kinderen” op een podium kunnen worden gepresenteerd in hun spontane en onbevangen staat.
 
Mijn inspiratie kwam voort uit het concept van 'Homo Ludens', de spelende mens, zoals beschreven door Johan Huizinga. Volgens Huizinga is spel een essentiële menselijke activiteit die een cruciale rol speelt in cultuur en samenleving.

 

Kinderen hebben een intrinsieke behoefte om te spelen, wat vragen oproept zoals:
- Waar komt deze drang vandaan?
- Hoe ontvouwt het spel zich?

- En welke gelijkenissen zijn er met acteren op toneel?
 

Eerste Jaar, atelier 2022/2023
Spontaniteit en Echtheid

In het eerste jaar van de atelierwerking (2022/2023) heb ik getracht de authenticiteit en energie van de spelende Brusselse kinderen op het podium te laten zien, met minimale regieaanwijzingen. Door de kinderen dertig korte 'spel scènes', geïnspireerd de spelletjes die ze zelf aanbrachten tijdens het theater atelier,   te laten spelen binnen de dertig minuten werd de dramaturgie van de voorstelling een race tegen de tijd. Dit gaf de kinderen de gelegenheid om hun natuurlijke speelinstinct te volgen en met hun  speeldrift als krachtig authentiek toonmoment te presenteren.

Tweede Jaar, atelier 2023/2024
Flow en Patronen

 

In mijn tweede jaar, werkjaar 2023/2024, lag mijn focus op het verkennen van patronen en hoe 'het spel' ontstaat en spontaan bij kinderen ontwikkeld. Ik was geïntrigeerd door hoe kinderen in een soort 'trance' raken tijdens het spelen, een staat van diepe concentratie en betrokkenheid waarin ze volledig opgaan in het spel. Samen met de kinderen bezocht ik de tentoonstelling 'The Nature Of The Game' van Francis Alÿs. We bekeken gezamenlijk alle video's met spelende kinderen en de kinderen van het theater atelier  bootsten de spelletjes na.

Hun favoriete spelletjes werden als een theatervoorstelling achter elkaar geplaatst, waarbij de kinderen acteerden dat ze aan het spelen waren. De uitdaging bestond erin om voor een publiek op te gaan in het spel zonder daarbij de gestructureerde regels, herhalende patronen en het vastgelegde scenario uit het oog te verliezen."

 

Voor de patronen lieten we ons inspireren op een performance van Samuel Beckett; Quad. Dit diende als metafoor voor de complexiteit van het leven en bracht een gedeelde ervaring op het podium tot uiting. Zowel theater als spel bieden de mogelijkheid om buiten de alledaagse realiteit te treden en een alternatieve wereld binnen te stappen waar nieuwe regels en realiteiten gelden.

Vooruitblik Werkjaar 2024/2025
De combinatie van de flow, focus, patronen, volgen van regels, samenwerking en chaos, evenals de zoektocht naar spelplezier, vormen intrigerende elementen om diverse theatrale scènes uit te creëren. Mijn doel voor het aankomende jaar (2024/2025) is om voort te bouwen op deze dynamiek en dieper in te gaan op hoe deze afwisselingen bijdragen aan de theatrale presentatie van kinderen tijdens het spelen.

bottom of page