top of page

De Standaard/Antwerpen, De Standaard/Limburg, De Standaard/Oost-Vlaanderen, De Standaard/Vlaams-Brabant/Brussel,

De Standaard/West-Vlaanderen


In 'Vuurtoren' trekken vier kapiteinszonen de grote plas op. Ook al is een avontuur zelden zo ongecompliceerd, het is zelden zo ontroerend puur.


'VUURTOREN' IS PRACHTIG VERTELTHEATER
 

JEUGDTHEATER
Van onze redactrice Sarah Vankersschaever
GENT


Wat heb je aan een boot als je er niet mee varen mag? Dat Jan (32) een schipperszoon is, maakt het natuurlijk alleen maar erger. En dat zijn broers Piet (14), Joris (12) en Corneel (8) ook zeewater in de aderen hebben, maakt van de ramp pas echt een ramp. Je kunt het de vier broers niet kwalijk nemen dat het avontuur hen naar de grote plas lokt. 'Ik heb altijd gedacht dat onze pa een zeerover was', vertelt de duimgrote Corneel. En hij kan het weten, want als pa terugkomt van zee, heeft hij altijd een mond vol verhalen en een net vol vis mee.


De broers grabbelen wat hen lief is (brood, choco, twee liter cola en vier zakken zoutchips) en vertrekken met de vissersboot van hun vader. Daar gaan ze een gouden reuzenvis van 28 meter mee vangen. En of dat hen lukt


Vuurtoren is prachtig verteltheater. Over dromen die even grillig zijn als de zee, over de schoonheid van berekende naïviteit en over energie die even twijfelend als roekeloos is. Over oude kinderen en jonge volwassenen, kortom.


In de kleine ruimte van het Gentse Larftheater zit het publiek op de houten bankjes dicht op elkaar gepakt. Toch is het door wat de vier op scène doen, dat we naar adem happen. Een stapelbed wordt in een mum van tijd tot een vissersboot omgebouwd. En als de ene jongen het oor op de planken te luisteren legt en de andere man in de touwen klimt om de horizon af te speuren, vergeten we zelfs even de muren die ons van de rest van de wereld scheiden.


Wim Claeys voegt met zijn accordeon nog een heel nieuw universum aan de voorstelling toe. De vier broers gooien met flair een liedje tussen hun avonturen en nog voor Vuurtoren in een musical durft te verzinken, halen ze het genre met even veel flair onderuit. Met een rapversie van het zeemanslied 'Jan, Piet, Joris en Corneel en al die willen te kap'ren varen' bijvoorbeeld. 'Ze zijn het écht', hoor ik een volwassen kind achter me zeggen.


Het ongecompliceerde zeemansverhaal dat de vier in Vuurtoren op scène zetten, is om de vingers bij af te likken: puur, mooi en grappig. Zonder getatoeëerde zeeankers die voor een weerhaakje zorgen, maar hé, soms mag het ook eens gewoon ontroerend mooi zijn. Het is op die ogenblikken dat we het hardst in onze dromen geloven.


'Vuurtoren' (10+) van Larf!, nog op 8 en 9 mei om 15u. in Jeugdtheaterhuis Larf!, Gent. Vanaf oktober op tournee.


www.larf.be

Copyright © 2015 Corelio. Alle rechten voorbehouden

bottom of page